Vytaro Radzevičiaus kalėdinis punšas

Šventiniu laikotarpiu ant vaišių stalo norisi padėti ne tik gardžių patiekalų, bet ir nekasdienių gėrimų. Todėl keliautojas ir kulinaras Vytaras Radzevičius kviečia paeksperimentuoti bei namuose pasigaminti kvapnų kalėdinį punšą. Šis nealkoholinis gėrimas patiks tiek suaugusiems, tiek vaikams, bet svarbiausia – jį visai nesunku paruošti, o po namus pasklidęs prieskonių aromatas leis pajusti artėjančias šventes. 

Keliautojas ir kulinaras V. Radzevičius pasakoja, kad jo šeima jau gyvena artėjančių švenčių laukimu. „Šv. Kūčios ir Kalėdos – didžiausia mūsų šeimos šventė, kurios laukiame tiek mes su žmona, tiek mūsų vaikai ir anūkai. Per šventes turime tradiciją visi gaminti. Aš visada ruošiu iš kartos į kartą šeimoje jau perėjusį receptą – pupelių salotas, uošvienė gamina virtinius su grybais, o mano žmona kepa žuvį bei ruošia silkę pataluose. Tiesa, pastaraisiais metais stengiamės, kad švenčių stalas nebūtų pernelyg perkrautas ir prabangus. Norime grįžti prie paprastumo, senovinių patiekalų ir receptų“, – pasakoja V. Radzevičius.

Gamindamas keliautojas daug dėmesio skiria ir prieskoniams: „Nuo vaikystės Kalėdos man labiausiai asocijuojasi su mandarinų ir įvairių prieskonių kvapais, užpildančiais visus namus. Todėl šventiniuose patiekaluose mėgstu naudoti gvazdikėlius, kardamoną, cinamoną ir kitus egzotiškus prieskonius, kurie patiekalams suteikia ne tik išskirtinį aromatą, bet ir pasakišką skonį.“

Kaip namuose pasigaminti kvapnų punšą?

Nors per šventes ant lietuvių vaišių stalo dažniau atsiduria tradicinis spanguolių kisielius ar vaisių kompotas, tačiau V. Radzevičius kviečia paįvairinti šventinių gėrimų sąrašą ir pasigaminti egzotišką, kvapniais prieskoniais pagardintą kalėdinį punšą. „Punšas – žiemiškas ir šildantis gėrimas. Pats žodis kilo iš hindi kalbos ir reiškia skaičių „penki“ („panch“), todėl šio gėrimo recepte dažniausiai naudojami penki ingredientai – skirtingos sultys ir prieskoniai. Keliaudamas punšo ragavau įvairiuose pasaulio kraštuose, tačiau pagrindinės jo dalys beveik niekur nesiskiria, tai – gvazdikėliai, cinamonas ir kardamonas“, – punšo sudedamąsias dalis vardija kulinaras.

Ruošiant punšą V. Radzevičius rekomenduoja visus ingredientus pasiruošti iš anksto. Tuomet liks tik užsikaisti puodą, supilti sultis, suberti prieskonius ir viską pakaitinti ant silpnos ugnies. „Punšą galima patiekti tiek šiltą, tiek atvėsusį. Kuo ilgiau punšas stovės, tuo daugiau turės skonio ir tuo geriau atsiskleis įdėtų prieskonių savybės. Prieskoniai punšui suteikia išties puikų aromatą, todėl šis gėrimas puikiai sušildo ilgais žiemos vakarais, o svarbiausia – jį išties nesunku pasigaminti net ir neturint kulinarinės patirties“, – eksperimentui virtuvėje kviečia keliautojas.

Kalėdinio punšo  8 porcijoms reikės: 6 gvazdikėlių, 1/2 šaukštelio kardamono sėklų,  4 stiklinių obuolių sulčių,  2 stiklinių apelsinų sulčių,  2 stiklinių spanguolių sulčių,  1 cinamono lazdelės.

Gaminimo eiga: sumaišykite visus ingredientus ir virkite ant silpnos ugnies 30 min.


2 komentarai

  1. Man tai įdomu iš kur šitie keliautojai ryjunai gauna pinigu

Rašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.