Naujienos

Cholesterolio kiekis kraujyje – 6 patarimai, kaip jį sumažinti

Padidėjęs cholesterolio kiekis kraujyje – išgirdus šią diagnozę turėtų kilti noras imtis pokyčių ir pradėti labiau rūpintis savo sveikata. „Eurovaistinės“ vaistininkė Elvyra Ramaškienė pasakoja, kad ši diagnozė išgąsdina dažną pacientą, o labiausiai pergyvenama, nuo ko reikės pradėti keisti savo kasdienę rutiną. Todėl ji dalijasi 6 patarimais, kurie ilgainiui gali padėti […]

Pernelyg saugodami savo vaikus, tėvai jiems daro meškos paslaugą

„Nuolat girdint vaikams skirtą paliepimą „atsargiai!“, man jau pačiai kartais pradeda trūkčioti akis“, – juokiasi fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytoja Ugnė Motiejūnienė. Judėjimas, lipimas, judrūs žaidimai, kartais ir nubrozdinimai – būtent taip maži vaikai mokosi pažinti savo kūną, tad pernelyg rūpestingas tėvų siekis saugoti atžalas gali užkirsti kelią natūraliam fiziniam vystymuisi. Kita vertus, kai kuriose situacijose tėvai skiria per mažai dėmesio vaiko saugumui, o tai gali sukelti tragiškas pasekmes.

Į kaimus maistą vežiojantis Rolandas: „Seni žmonės ten užmiršti“

„Važiuodavau va į šitą kaimelį, bet jau kelis metus nebeužsuku ten. Kodėl? Visi išmirė, tik trobos beliko“, – pirštu apleistus kaimo pastatus man rodo Rolandas. Jis – po atokiausius kaimus ir miestelius maistą išvežiojantis vairuotojas. Arba, tiksliau sakant, – autoparduotuvės savininkas. Autoparduotuvė – dar Nepriklausomybės pradžioje radęsis reiškinys, kai žmonės, turintys asmeninius automobilius, prisikraudavo įvairiausių maisto ir buitinių prekių į bagažinę ir kursuodavo po Lietuvos kaimus ir vienkiemius, bandydami jas parduoti. Tuo metu tai buvo ypač pelninga veikla, mažai reglamentuota tiek įstatymais, tiek maisto kontrole. O ir žmonių kaimuose gyveno žymiai daugiau. Dabar, pasak Rolando, situacija kardinaliai kitokia – kaimai vis labiau nyksta, nes žmonės išmiršta.

Nauji reikalavimai automobiliams techninę priežiūrą teikiantiems ūkio subjektams

Nuo 2024 m. gegužės 1 d. įsigalioja griežtesni aplinkosauginiai reikalavimai transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto keliamai oro taršai bei transporto priemonių oro kondicionavimo sistemų pildymui fluorintomis šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis (F-dujomis). Taip siekiama mažinti neigiamą šios veiklos poveikį aplinkai, užkirsti kelią nelegaliems ir nekokybiškiems šių paslaugų teikimo atvejams.

Vaikų fizinė ir emocinė sveikata: vaikų darželiai vaidina ypatingai svarbų vaidmenį

Fizinė ir emocinė darželinukų sveikata Lietuvoje prastėja. Viena pagrindinių to priežasčių – pernelyg nuvertinama ikimokyklinio ugdymo svarba. Tuo tarpu specialistai teigia, kad būtent vaikų darželiuose yra paklojami tiek fizinės, tiek emocinės vaikų sveikatos pamatai, o tai ignoruojantys tėvai savo atžaloms gali padaryti meškos paslaugą.