Naujovė – bulvių pienas

Ieškantiems, kuo pakeisti gyvulinės kilmės pieną, kulinarijos pasaulis iki šiol siūlė daugybę alternatyvų: jį rinktis pagamintą iš sojų, migdolų, ryžių, kokosų ar avižų. Tačiau dabar sužibo nauja gastronomijos žvaigždė, vadinama karščiausia mitybos tendencija. Pastarąja tapo bulvių pienas, kuris nuostabos antakį kelia ne tik laktozės netoleruojantiems žmonėms, veganams bei vegetarams, bet ir visiems besirūpinantiems planetos ateitimi.

Skonio skirtumų nėra

Tai, kad lietuviai bulves be galo mėgsta, yra faktas, kurį tik patvirtina „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė. Anot pašnekovės, ši daržovė viena perkamiausių: iš viso šiemet bulvių jau parduota beveik 12,5 mln. Kilogramų.

„2021-aisiais, lyginant su tokiu pačiu laikotarpiu pernai, prekyba bulvėmis tik ūgtelėjo. Tuo stebėtis nereikėtų – bulvės lietuvių nacionalinėje virtuvėje yra itin reikšmingas bei senas mitybos tradicijas turintis produktas. Tačiau iš šių daržovių pagamintas pienas kol kas yra naujiena, nors ji pasaulyje jau vadinama karščiausia 2022-ųjų kulinarine tendencija. Rinkos analitikai netgi spėja, kad tokių augalinės kilmės produktų populiarumas tik didės. Prognozuojama, kad prekyba pieno gaminių alternatyvomis per artimiausius penkerius metus išaugs dvigubai“, – sako E. Dapkienė.

Tačiau kyla klausimas – kodėl kulinarai turėtų rinktis šį produktą? Juolab, kai nemaža dalis jų jau pamėgę pieną, kuris gaminamas iš kokosų, sojų, avižų, migdolų ar kitų alternatyvų. Atsakymą dvejojantiems turi „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė.

„Šis pienas – toks pat baltas, įprastos struktūros produktas, kuriuo netgi galima pagardinti kapučino kavą. Tik jis gaminamas iš bulvių, yra draugiškas veganams, neturi tradicinių alergenų: laktozės, glitimo, riešutų. Šiame piene taip pat mažai cukraus, riebalų, daug kalcio, vitamino D, folio rūgšties, kuri mažina blogojo cholesterolio kaupimąsi širdies raumenyje. Tuo metu abejojantiems, ar produktas nebus keisto skonio, verta paminėti, kad bulvės apskritai yra beskonės. Todėl ir šio pieno paragavus, sunku pastarąjį atskirti nuo kitų panašių gaminių“, – pažymi B. Baratinskaitė.

Stebinantis tvarumas

Visgi minėtos bulvių pieno savybės yra tik dalis šio produkto privalumų. B. Baratinskaitės teigimu, tokia kulinarinė naujiena ne veltui vadinama super draugiška aplinkai.

„Štai gaminant migdolų pieną sunaudojama apie 74 litrus vandens vienai stiklinei. Tuo metu bulvių pienui vandens reikia 56 kartus mažiau. Be to, norint užauginti bulves, naudojamas ir mažesnis žemės plotas. Jo prireikia dvigubai mažiau nei avižoms. Taip pat bulvės auga ir tvariau, nes šių daržovių augintojai pagamina nepalyginamai mažesnį kiekį CO2, nei, pavyzdžiui, pieno pramonė. Sojos irgi turi prastą reputaciją, ypač, kalbant apie miškų naikinimą. Taigi akivaizdu, kodėl bulvių pienas taip palankiai vertinamas vartotojų, o ypač tų, kuriems rūpi gamtos išsaugojimas“, – tikina „Maximos“ kulinarijos ekspertė.

Kviesdama įsitikinti, kad šis produktas yra ne tik vertingas, bet ir gali nustebinti kiekvieną veganą, laktozės netoleruojantį bei sveika mityba besirūpinantį žmogų, B. Baratinskaitė siūlo tokią naujieną pasigaminti patiems.

Lengvai ir greitai: bulvių pieno paruošimas namuose

Reikės: 3 puodelių šilto virinto vandens, vienos didelės bulvės, žiupsnelio druskos, arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto. Papildomai galima naudoti ketvirtį stiklinės smulkintų migdolų, 2 valgomuosius šaukštus medaus arba klevų sirupo saldinimui.

Pirmiausia, nuskuskite, supjaustykite ir išvirkite bulvę vandenyje, į kurį įdėkite druskos. Vandens, kuriame virė bulvė, neišpilkite. Jį supilkite į trintuvą, kartu sudėkite išvirtą bulvę, vanilę, migdolus ir medų arba klevų sirupą. Viską trinkite apie 5 minutes. Tuomet skystį nukoškite per drobinį rankšluostį.

„Šį bulvių pieną galima naudoti kaip įprastą. Juo per pusryčius pagardinti dribsnius, kavą, naudoti kitiems patiekalams. Bulvių pienas taip pat gaminamas tiek šiltas, tiek šaltas. Abiem variantais reikės tik skirtingos temperatūros vandens. Tuo metu šaldytuve bulvių pienas gali būti laikomas kelias dienas, o prireikus – pašildomas“, – teigia „Maximos“ kulinarijos žinovė.

Ernesta Dapkienė

4 komentarai

  1. ❓ ➡ 🙄 💡 👿 😥 ❓
    Is vienos puses aikciojame del „Svabizmo“ itakos ligoniniu centralizavimui.
    Is kitos puses reklamuojame naujas zmogaus elegsi transoformuojancias technologijas…

    Cia pateikti skaiciai neturi nieko bendro su ekologiskumu, tai elementari budinga vakaru radikaliuju „leftisiniu zaliuju“ ideologine manipuliacija.

    Siai dienai is ekologines puses nauda duoda tokia technologija, kuri isgauna daugiausiai baltymu is maziausio zemes ukio naudmenu ploto. Ir sioje vietoje zmonija nieko genialesnio nera isradusi kaip karve.
    Tam kad pilnai ismaitinti viena karve reikalingas apie 1 ha z.m plotas ir ji duos i metus apie 1,5 tonos visaverciu baltymu.
    1 ha sojos geriausiu atveju duos apie 1.2 tonos baltymu, cia kalbant apie zaliava, nevertinant iseiga.
    1 ha bulviu imant pacias derlingiausias, geriausiu atveju duos 0,8 tonos baltymu zaliavu pavidale…

    Ir cia matome visiska manipuliacija skaiciais… Bulves lyginamos tai su avizomis tiesiog gaunamu svoriu is ha. O kad avizos kelis kart biologiskai vertingesnes nei bulves nutylima.
    Kitas momentas manipuliuojant kad bulvems perdirbti maziau vandens reikia, o kaip kitaip jei to vandens jose paciose daugiau…

    Ir kai zaliesiems agurkeliams buvo paaiskinta kad biologine prasme vegenizmas visomis prasmemis pralosia pries pienininkyste, mazai kas zino ka tai reiskia kad jie pasitelke tokia savoka kaip CO2…. O tai reiskia kad jie isvede kad karves daugiau bezda, isskiria i atmosfera Co2 ir tuom prisideda prie klimato atsilimo planetoje. Is pradziu maniau kad tai juokelis, o paskui pasirodo ne……….

    Taigi garsieji „krusciovkes“ laikai kai buvo ruosiamasi atlikti perversma zemes ukyje kukuruzais , pasirodo turi savo atsigavimo gijas.

    Ir kas turi alergija pienui, visu pirma reiktu paziuret ar yra alergija raugintiems pieno produktams o is veganines puses, niekas kol kas nenukonkuravo sojos produktu….

  2. čia apie praskiestą krakmolą ?? :)))

  3. Spermos ,pienas nepakeičiamas,labai naudingas.

Rašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.