Svogūnų kainos sumažėjo

Svogūnai pasaulyje auginami mažiausiai 7 tūkstančius metų. Šis augalas lengvai prisitaiko prie įvairių klimato sąlygų, o net 97 procentus svogūno masės sudaro vanduo. Pasaulyje yra žinomos net 27 skirtingos svogūnų veislės.

Atpigo

Nedidukas senukas, rudais kailinukais, kas numaut juos mėgina, tam akis kabina. Atpažinote svogūną? Ši daržovė yra viena populiariausių Lietuvoje ir pasaulyje – be svogūnų negali išsiversti dauguma nacionalinių virtuvių. O ruduo – geriausias laikas pasirūpinti svogūnų atsargomis, nes dabar jų kaina – itin palanki.
Paprastų lietuviškų svogūnų „Maximoje“ parduodama daugiausia, o iš viso svogūnų ir svogūninių daržovių asortimentą prekybos tinkle sudaro apie 20 skirtingų pasiūlymų. Be įprastų svogūnų pirkėjai gali rasti rausvųjų, baltųjų, didelių saldžiųjų ar „Šalotų“. Ekologiškų svogūnų ir česnakų – taip pat kelios skirtingos rūšys.
Geras derlius lemia, kad didžioji dauguma svogūninių daržovių šiuo metu yra pastebimai atpigusios. Pavyzdžiui, rausvųjų svogūnų kilogramo kaina nuo vasaros sumažėjo kone 40 procentų ir dabar siekia 0,79 euro. O 15 kilogramų svorio svogūnų maišas kainuoja 6,75 euro – perpus mažiau, lyginant su vasaros mėnesiais.

Nuo svogūnų džemo iki sriubos
Todėl „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas atkreipia dėmesį, kad dabar yra itin palankus metas gaminti svogūnų džemą, įvairias užtepėles ar prancūzišką svogūnų sriubą. „Svogūnus lengva išlaikyti gana ilgą laiką. Todėl ruduo suteikia puikią progą ne tik mėgautis šviežumu, bet ir papildyti svogūnų atsargas namuose“, – teigia A. Poleninas. Pasak eksperto, Lietuvoje nuo seno auginami geltonieji svogūnai puikiai tinka įvairiems padažams, mėsos patiekalams, troškiniams ir sriuboms. Čirškant keptuvėje pasikeičia svogūnų skonis – tampa švelnus ir salsvas, todėl kepintais svogūnais galima paskaninti įvairiausius patiekalus.
Karštoms salotoms, daržovių čatniams ar salsai A. Poleninas siūlo rinktis šviežią baltąjį svogūną, kurio skonis yra švelnesnis negu geltonojo. „O šviežią ir neapdorotą geriausia valgyti raudonąjį svogūną – jo skonis yra pats švelniausias. Apskrita svogūno riekelė puikiai tiks į mėsainį, keli traškūs žiedai pagardins šviežias salotas. Gardūs šie svogūnai supjaustyti riekelėmis, pamarinuoti ir pakepinti ant grotelių“, – pastebi A. Poleninas.
„Maximos“ maisto gamybos ekspertas pabrėžia, kad svogūnuose labai daug vitamino C, dėl to ši daržovė yra natūrali priemonė imunitetui stiprinti. Taip pat svogūnuose esančios medžiagos padeda išvengti peršalimo, malšina uždegimus, kraujagyslėse trukdo susidaryti trombams, todėl saugo širdį ir kraujotakos sistemą. Svogūnų rekomenduojama valgyti žmonėms, kuriuos kamuoja per aukštas kraujo spaudimas. Šiose daržovėse esančios amino rūgštys padeda organizmui išsivalyti nuo šlakų ir kenksmingų medžiagų.
Rima Aukštuolytė

Rašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.