Netikėtai užklupo svečiai? Kulinarijos technologė dalijasi greitai pagaminamų užkandžių idėjomis

Vasara yra puikus metas susitikti su draugais ir surengti jiems gardžią vakarienę, prie kurios galima dalintis atostogų įspūdžiais. Tiesa, svečiai kartais užsuka ir neplanuotai, tad pasiruošimui laiko nebelieka. Patarimais, kaip nudžiuginti savo draugus lengvais, o svarbiausia – sveikatai palankesniais užkandžiais, kuriuos vos per kelias minutes pagaminsime iš namuose rastų produktų, dalijasi kulinarijos technologė Lina Barčaitė. Ekspertės teigimu, užklupus bet kokiems netikėtumams labiausiai gelbėja kūrybiškumas. 

Užtepėlės – lengviausia išeitis

Smagus draugų pasisėdėjimas pirmiausia prasideda nuo pasiruošimo, tačiau kartais svečiai užklumpa netikėtai. Tokiu atveju kulinarijos technologė Lina Barčaitė rekomenduoja nepanikuoti ir paruošti greitus užkandžius iš namuose jau turimų produktų: „Netikėtai užsukus pro šalį važiavusiems svečiams šaldytuve bei spintelėse paieškokite produktų, iš kurių lengvai paruošite užtepėlę prie daržovių, lazdelių ar krekerių. Ją taip pat galite naudoti ir suktinukams, tortilijoms ar mini sumuštinukams. Užtepėlę vos per keletą minučių pagaminsite susmulkinę alyvuoges ir saulėje džiovintus pomidorus arba sutrynę avokadą su citrinos sultimis. Svarbiausia nebijoti improvizuoti.“ 

Pasak L. Barčaitės, belaukiant svečių galima pasiruošti užtepėles, lašišos ar kumpio suktinukus su lavašu, kuriuos bus galima supjaustyti prieš nešant ant stalo ir, žinoma, pasirūpinti skirtingų sūrių, mėsyčių, alyvuogių, daržovių bei vaisių asorti atsargomis, kad atėjus svečiams beliktų tik sudėti į lėkštę ir vaišintis. 

Karšti patiekalai taip pat puikiai tinka kompanijai 

„Jeigu turite daugiau laiko arba norite gaminti drauge, karšti patiekalai taip pat gali būti lengvai dalijami porcijomis, pavyzdžiui, įvairūs troškiniai, ispaniška paelija arba itališkas risotto. Be pagrindinių patiekalų siūlau nepamiršti ir lengvų užkandžių: riešutų, šviežių vaisių, sausainių, kepto sūrio, lęšių traškučių bei kitų užkandžių, kurių galite įsigyti jau paruoštų“, – sako kulinarijos technologė.    

Kaip teigia L. Barčaitė, svečiams geriau patiekti švediško stiliaus vaišes nei ruošti užkandžius porcijomis,  nes labai sunku nuspėti, kiek gramų vieno ar kito užkandžio žmogus norės: „Taip pat visada geriau leisti draugams patiems susikomplektuoti sumuštinį ar tortiliją, nes tuomet jis pasiims tik tuos ingredientus, kuriuos gali ir nori valgyti. Švediško stiliaus stalas leidžia pačiam rinktis, ką ragauti ir kiek. Taip nepaliestas maistas neišmetamas ir leidžiama gaminiu mėgautis tam, kuriam jis patiko.“ 

Sveikatai palankesniais užkandžiais svarbu pasirūpinti iš anksto 

Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, reikėtų vengti tų užkandžių, kuriuose yra daug cukraus, druskos ir riebalų. „Sveikatai palankūs užkandžiai gali padėti subalansuoti visos dienos racioną, padidinti gaunamų naudingų maistinių medžiagų kiekį. Tai gali būti užkandžiai iš necukruotų vaisių, daržovių, neskaldytų grūdų, pieno produktų. Užkandžiai – puiki galimybė paskanauti įvairesnio maisto. Paskatinkite šeimą ir draugus išbandyti naujus maisto produktus“, – siūlo E. Gavelienė.

Pasak gydytojos dietologės, šviežūs vaisiai ir daržovės, sūrio griežinėliai, jogurtas, viso grūdo, mažai pridėtinio cukraus turintys dribsniai arba įvairios viso grūdo tortilijos – tai puikus pasirinkimas sveikatai palankiems užkandžiams, o saldūs gėrimai, saldumynai, traškučiai ir kiti panašūs gaminiai ant vaišių stalo turėtų būti reta išimtis.

Sveikatai palankesnius produktus parduotuvėse rasti labai paprasta – lentynose jie žymimi specialiu „Rinkis sveikiau“ ženklu. Tai produktai, atrinkti pagal Europos Sąjungos reglamentus ir Šiaurės šalių mitybos rekomendacijas. Jų sudėtyje yra mažiau riebalų arba kokybiškesnių riebalų, mažiau druskos, cukraus ir daugiau skaidulinių medžiagų. Taikant šiuos kriterijus, apribojamas maisto priedų ir sintetinių dažiklių, sveikatai nenaudingų riebalų ir aliejų, GMO ir kitų ingredientų naudojimas. Ieškokite „Rinkis Sveikiau“ ženklu pažymėtų privačios etiketės produktų: vaisių, daržovių, uogų, šviežios žuvies ir mėsos – triušienos, kalakutienos, veršienos, vištienos bei jautienos.

Kulinarijos technologė Lina Barčaitė kviečia šią vasarą kartu su draugais pasigaminti itališkus užkandžius ir dalijasi gardžiu receptu. 

RECEPTAS

Itališki užkandžiai 

Užkandžiams reikės: 

200 g  pecorino sūrio;

400 g alyvuogių;         

200 g marinuotų artišokų;       

200 g saulėje džiovintų pomidorų;     

160 g prosciutto kumpio;        

300 g įdarytų paprikų;

100 g kaparėlių;          

1 vnt. viso grūdo prancūziško batono;            

Pagal skonį alyvuogių aliejaus;          

1 skiltelės česnako;

1-2 šakelės rozmarino.             

Gaminimo eiga: 

  1. Įjunkite orkaitę grilio režimu 220 laipsnių temperatūroje.
  2. Groteles įstatykite į viršutinę tvirtinimo vietą.
  3. Viso grūdo batoną supjaustykite plonais griežinėliais.
  4. Viso grūdo batoną apšlakstykite aliejumi ir apibarstykite rozmarinu.
  5. Kepkite, kol riekelės bus traškios.
  6. Viso grūdo batono riekutes įtrinkite česnaku.
  7. Supjaustykite sūrį.
  8. Visus ingredientus išdėliokite ant didelės lėkštės, lentelės ar į nedidelius indelius.

5 komentarai

  1. as tai grait lasiniu kept puolu ir int ju uzmusu kiausiniu a pranukas tai is paloves butelioku nesvarbu kad nugertas paskum as is savy pastatau tai svecei patenkinti buva ir zada musu neuzmirst ir dazneu aplunkyt.

  2. I as tep pat

    grait pinkiasdesimt inpilu, lasinia papiaustau. Skilundzia tai ne, bo brungus

  3. Kur lietuviški užkandžiai ?

    Kodel reklamuojant svetimus o ne savus ? Ar girdėjai kad italijoj ar Kinijoj reklamuotu lašinius ,cepelinus ? Aklai sekam užsienį .Gėda ir tiek žinių .

  4. Nusimeskime kaukes PONAI !!!
    Is kur Lietuviai istrauke kad cepelinai ju nacionalinis patiekalas… Kiek as pamenu senovini Lietuviska kaima, niekas per daug tu cepelinu nekaisiodavo.. Pagrinde svecius vaisindavo rukytais gaminiais, nepakartojamas neturintis analogu visoje Lietuvoje Anyksteniskas Skilundis. Dar iki siol gyvas siame kraste jo gamybos ir kaip supratau nemaziau svarbus islaikymo receptas.

    O tie cepelinai uzdejo neaisku is kokiu tautu atklydusiems kleckams, greiciausiai baltarusijos, pavadinima cepelinai. Greiciausiai interpretuodami kad tai priklydeliai is kitur kaip dirizabliai. Ir po nepriklausomybes ispute tu tauku jovalo marketinga. Oi oi oi Lietuviskas tautinis patiekalas. Kiek pamenu niekada jis nebuvo anksciau tautoje populiarus.

    Tikiuosi nors uzsenieciams uztenka proto nekaisioti per prievarta sios nesamones. Pavaisinkite minetu Anykstenisku skilUndziu, cia is ties galima pasigirti kaip tautine vertybe ir nustebinti ne viena net uzsenietiska gurmana…

  5. Rubykiu Branys

    Pas man visadu yr rūkytas kilbasas, lašiniu ir samanes trilitrinis sloikas spinteloj. Darži yra svagūnų-grait galiu kiaušinienės pakept užkundai. Paprasti receptai !

Rašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.