Naujienos

Mokykloje vaikų nebeliko, bet pedagogę verčia dirbti kontaktines valandas

Nykstant mažoms mokykloms, atleidžiami iš darbo pedagogai susiduria su netikėtais nesklandumais – Anykščių rajono Troškūnų Kazio Inčiūros gimnazijos Viešintų daugiafunkciame centre nebelikus vyresniųjų klasių moksleivių, dalis mokytojų gavo įspėjimus apie atleidimą, tačiau kartu atkeliavo ir įstaigos direktorės reikalavimas atidirbti likusį laiką tuščiose klasėse.

Kvietimas jungtis prie centralizuotos šilumos tiekimo tinklų

Individualių ir daugiabučių namų gyventojai, kurie būstą šildo iškastiniu kuru (dyzelinu, anglimi ar durpių briketais), bet nori atsisakyti neefektyviai šilumą naudojančių, aplinką teršiančių šildymo įrenginių ir prisijungti prie centralizuotų šilumos tinklų (kur tai leidžia techninės galimybės), kviečiami pasinaudoti Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) kvietimu subsidijoms gauti. Maksimalus subsidijos dydis vieno ar dviejų butų namui neturi viršyti 2,5 tūkst. eurų, daugiabučiui – 10 tūkst. eurų. Subsidijos dydis taip pat neturi viršyti 50 proc. visų tinkamų finansuoti išlaidų. Gyventojai tai padaryti gali per šilumos tiekimo įmones, kurios subsidijų gavėjų bus įgaliotos atstovauti juos gaunant subsidiją ir įgyvendinti projektą.Paraiškų teikimo terminas iki 2022 m. vasario 1 d. 17.00 val. arba iki tol, kol pakaks lėšų.

Vaikų ir paauglių literatūros geriausieji: paskelbti net dviejų konkursų nugalėtojai

Praėjusio trečiadienio vakarą apdovanojimų ceremonija Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje baigėsi net du leidyklos „Alma littera“ rengiami literatūros konkursai. „Vaikų ir jaunimo literatūra yra stiprus ir galingas pamatas, kurį turėtume pakloti ugdydami savo vaikus. Ir tai – mūsų, suaugusiųjų, užduotis“, – įsitikinusi septintąjį Paauglių ir jaunimo bei pirmąjį Vaikų literatūros konkursus organizavusios leidyklos vadovė Dovilė Zaidė.

Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

Siekiant subalansuotos ir visavertės mitybos, į savo racioną būtina įtraukti žuvį. Šis maisto produktas turtingas mineralinėmis medžiagomis, vitaminais ir organizmui naudingomis riebalų rūgštimis. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, žuvis yra lengvai virškinamas, turtingas didelės biologinės vertės baltymais, produktas. Vis dėlto, ne visa žuvis bus tokia pati vertinga – geriausia valgyti šviežią, neseniai pagautą žuvį, nes šaldyta žuvis praranda dalį savo maistinių savybių. Be to, svarbus ir jos paruošimo būdas bei laikymo namuose sąlygos.