Tarptautinės kavos organizacija 2014 m. paskelbė spalio 1-ąją Tarptautine kavos diena. Iki tol Nacionalinė kavos diena įvairiose šalyse buvo švenčiama įvairiausiu metu, dažniausiai rugsėjo pabaigoje, 29 d.
Tarptautinė kavos diena skirta pašlovinti šiam populiariam gėrimui. Šią dieną įmonės prekiauja kava su nuolaida arba nemokamai, organizuoja įvairias akcijas.
Kava – iš kavos pupelių gaminamas gėrimas, turintis kofeino. Kava kilusi iš Afrikos, Kafos regiono Etiopijoje, nuo kurio vardo galėjo kilti ir pats žodis „kava“. Čia natūraliomis sąlygomis auga arabinis kavamedis. Ją po pasaulį išplatino arabai. Dėl kavos žalos ir naudos nuolat diskutuojama.
Pripažįstama, kad kavoje esantis kofeinas gali pakelti nuotaiką, pagerinti reakciją, atmintį, budrumą ir kognityvinę (pažinimo) smegenų funkciją. Kava taip pat gerina fizinius sugebėjimus. Kofeinas spartina medžiagų apykaitą ir riebiųjų rūgščių oksidaciją, todėl kava gali padėti deginti riebalus. Kava mažina tikimybę susirgti II tipo cukriniu diabetu, Parkinsono liga, mažina ir akmenų atsiradimo tulžyje ir inkstuose riziką.
Tačiau dažnai vartojamas kofeinas kelia streso hormonų kiekį, todėl gali sukelti prastą savijautą, nemigą, nerimą. Žmonėms, turintiems jautresnį skrandį, kava gali sukelti rėmens graužimą. Kavos gerti nepatartina nėščiosioms, nes ji gali padidinti persileidimo riziką. O po puodelio kavos nepamirškite išgerti stiklinės vandens, nes kava skatina skysčių išsiskyrimą.