Gastronomijos knygos jubiliejus

2023 m. sukanka 130 metų, kai 1893 m. Tilžėje pirmą kartą išleista Liudvikos Didžiulienės-Žmonos gastronomijos knyga lietuvių kalba „Lietuvos gaspadinē, arba Pamokinimai kaip prigulincziai suvartoti Dievo dovanas“.

L. Didžiulienės-Žmonos receptų knyga įdomi ir kaip bibliografinė retenybė, ir kaip etnografinis daugiau kaip šimto metų lietuvių buities dokumentas, parodantis mūsų kalbos būseną spaudos draudimo laikotarpiu, išlaikęs tuo metu vartotus indų, valgių, prieskonių, svorio ir kiekio matų pavadinimus. „Lietuvos gaspadinė“ neprarado savo praktinės reikšmės ir šiandien. Kviečiame pažiūrėti Krašto dokumentų ir kraštotyros skyriaus bibliotekininkės Ligitos Matulienės parengtą virtualią parodą Liudvika Didžiulienė-Žmona „Lietuvos gaspadinė arba pamokinimai kaip prigulinčiai suvartoti Dievo dovanas“.

Vienas komentaras

  1. Labai įdomi knyga.

Rašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.