Kai ateina ruduo ir atneša gausų morkų derlių, „Arbatos magija“ skuba jums priruošti neįprastos ir nepaprastos morkų kavos. Kviečiu paragauti tai, ką gėrė mūsų proseneliai, atverti sau galbūt naują skonį turtingame jų pasaulyje bei pasimėgauti rudens gėrybe kitokioje formoje…
Morkų kava neturi kofeino, netrikdo širdies darbo ir miego, tinka gerti nėštukėms bei vaikams. Šis gėrimas yra geras įprastos kavos pakaitalas, kai norite išbandyti kažką naujo ir atrasti įvairių, neįprastų skonių. Turint omeny nemenką morkų šakniavaisių naudą, morkų kava taip pat turi tų pačių naudingų medžiagų, nes kieta augalo dalis (šaknis) lengvo paskrudinimo nebijo ir savybės lieka, tik atsiveria daug malonesnis aromatas.
Morkose esantys karotinoidai sumažina širdies ligų riziką, o maistinės skaidulos mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Žmonės, suvalgantys 6 ir daugiau morkų per savaitę arba išgeriantys 3-4 puodelius morkų kavos per savaitę, turi mažesnę insulto tikimybę. Morkos, dėl jose esančių karotinoidų, pasižymi priešžvėžiniu poveikiu. Tai yra todėl, kad karotinoidai turi antioksidantinį poveikį ir neutralizuoja vėžį sukeliančius laisvuosius radikalus. Vitamino A trūkumas gali pabloginti regėjimą, o morkuose yra beta karotino, kuris organizme virsta į vitaminą A. Vitaminas A saugo odą nuo kenksmingo aplinkos poveikio, užkertą kelią susidaryti spuogams, pigmentinėms dėmėms ir ankstyvoms smulkioms raukšlėms,
Taip pat vitaminas A padeda kepenims pašalinti toksinus iš organizmo, tai sumažina tulžies ir riebalų kiekį kepenyse. Taip pat prie organizmo valymo prisideda ir maistinės skaidulos, esančios morkose. Maistinės skaidulos palengvina virškinimo procesus, palaiko žarnyno švarą, reguliuoja cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje. Fitochemikalai ir anktioksidantai esantys morkuose gali padėti sulėtinti senėjimo procesus bei sustiprinti imuninę sistemą.
Kavą galite pasiruošti keliais būdais:
* 1 arbatinį šaukštelį morkų kavos užpilkite puodeliu (200ml)verdančio vandens ir palikite 5–7 minutėms pritraukti. Galima balinti pienu ar grietinėle. Morkų kava yra natūraliai saldoka, todėl papildomai saldinti nebūtina.
* Į puodą su 400 ml verdančio vandens dėkite 1 kupiną šaukštą morkų kavos ir pavirinkite kelias minutes. Puodą nukaiskite ir dar palikite 10–15 min., kad pritrauktų. Turėsite du puodukus kavos. Galima balinti.
* Užsienyje populiari morkų pyrago latė (angll. Carrot Cake Latte). Tokiai kavai paruošti pirmiausiai reikia šviežiai išspausti sultis iš kelių morkų, kad gautumėte pusę puodelio sulčių. Į keptuvę supilkite gautas sultis, 1 puodelį kokosų (ar kitokio) pieno, 1 šaukštelį rudojo cukraus, 1 šaukštelio cinamono ir pusę šaukštelio tarkuoto imbiero. Šie priedai suteikia morkų pyrago skonį. Ant vidutinės ugnies visą mišinį šiek tiek pašildykite, supilkite į puodelį ir papildykite 50 ml espresso kavos.
Skanios kavos ir būkite sveiki!
Kristina Giedrė