Arbata su Kristina. Dar kartą apie morkas, tik kitu kampu…

Visi žinome, o ir specialistai pataria, kad morkas galima vartoti tiek šviežias, termiškai neapdorotas, pavyzdžiui, salotų pavidalu, tiek keptas ir troškintas, jomis paskaninant sriubas, troškinius, garnyrus įvairius kepinius bei kitus patiekalus. Iš morkų gaminami net sveikuoliški traškučiai ir net desertai. Morkos turėtų būti tiek vaikų, tiek suaugusiųjų maisto racione…….

Svarbiau ne tai, kaip gausiai šią daržovę galime panaudoti virtuvėje, bet kokią maistinę naudą ji turi. Morkos, kaip ir kitos oranžinės spalvos daržovės, yra nepamainomas beta karoteno – vitamino A pirmtako – šaltinis. Morkose gausu ir kitų karotinoidų: alfa karoteno, liuteino, zeaksantino. Šios medžiagos yra antioksidantai, tačiau dar svarbesnis jų vaidmuo užtikrinant gerą regėjimą. Morkose taip pat gausu skaidulų, vitaminų, tokių kaip folatai, vitaminas K ar vitaminas C ir įvairių skaidulinių bei mineralinių medžiagų, pavyzdžiui, kalio ir kalcio…….

Morkas galima vartoti ne tik kaip maistą, bet ir gėrimų pavidalu- spausti sultis, gaminti iš jų arbatą ar kavą. Apie morkų kavą jau rašiau anksčiau. Džiovintų morkų gabaliukus (neskrudintus) taip pat galima užplikyti vandeniu ir gerti kaip arbatą. Arba galima derinti su žolelėmis…….

ARBATOS MAGIJA džiovintų, smulkintų morkyčių deda į žolelių mišinius „Linkėjimai iš Anykščių“ bei „Dieve, padėk“. Juk morkos ne tik naudingos, bet ir skanios. Arbatą jos praturtina salstelėjusiu poskoniu, o graži oranžinė spalva suteikia mišiniui daugiau estetiškumo. Šios arbatos yra skanios, kvapnios, tinka kasdienai ir šventei bei tinka visai šeimai, stiprina imunitetą… Skanaus! Būkite sveiki!

Kristina Giedrė

Rašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.