Anykščių miškuose pradėjo dygti bobausiai

Varėnos rajono Matuizų ir Marcinkonių miškuose apsilankę aistringiausi grybautojai pirmuosius raukšlėtakepurius  (bobausius)  jau aptiko kovo pradžioje.  Pirmadienį į redakcijos elektroninį paštą anykštėnė tai pat atsiuntė pavasarinių grybų nuotraukas. Anykštėnė rašė, kad gražuolius bobausius rado miškelyje prie Mickūnų tilto, toje pusėje, kur įrengta motokroso trasa. Pasak anykštėnės, toje pat vietoje babausius jos su močiute rinkdavo prieš gerus tris dešimtmečius. Vadinasi, bobausių augimo vieta nesikeitė.

Nuomonė apie valgomuosius bobausius – labai prieštaringa. Vieniems – tai skaniausi pavasario grybai, kuriuos pasigardžiuodami valgo  išvirtus ir pakepintus  su svogūniukais, kitiems jų neįpirši net paragauti dėl  juose esančios nuodingos medžiagos – giromitrino.

Ilgai verdant ir džiovinant nuodingų medžiagų šiuose grybuose beveik nebelieka. Bobausiai naudojami ir liaudies  medicinoje, tačiau bet kuriuo atveju juos reikia vartoti labai atsargiai. 

NYKŠČIAI  

4 komentarai

  1. Parasykit geriau,kada karsiokai prades upej imt.

  2. Bjaurus grybas,kas jį gali valgyti?

  3. Grybas,panasus į šūdą!tokį tiktai mest į pruda ir pasėti nauja grūda!

  4. Jau dabar ima karsiokai, bet tik kai kurie užsikrėtė kovid 19.pagaves ji ir jeigu norėsi ji valgyti, turėsi jam daryti greitąjį testą nuo kovid 19.

Rašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.