Nors pavasaris ir šaltokas, gamta turi savo ciklą – ėmė dygti grybai.
Gal kiek keista, tačiau Anykščių mieste pavyko rasti valgomųjų briedžiukų (Morchella esculenta). Šie grybai auga tik balandžio-gegužės mėnesiais. Valgomieji briedžiukai dažniau auga tuose miškuose, kuriuose dirvožemio nejudina žmonių technika, o miestuose aptinkami itin retai. Štai koks (nuotraukoje) briedžiukas stebi praeivius pačiame Anykščių miesto centre. Beje, tai itin brangūs grybai – vienas jų kilogramas gali kainuoti šimtus dolerių.
Valgomieji briedžiukai auga įvairiuose miškuose ir net senuose soduose. Jie labiausiai mėgsta brandų, nejudintą dirvožemį. Briedžiukai retai dygsta pavieniai – įprastai šie grybai auga grupėmis. Jie aptinkami didelėje Europos dalyje, Šiaurės Amerikoje ir Kinijoje. Kilogramo kaina, priklausomai nuo grybų kokybės, svyruoja nuo kelių dešimčių iki kelių šimtų dolerių. Ir restoranai noriai juos perka.
Valgomųjų briedžiukų vaisiakūniai yra ne tik skanūs, bet ir labai kvapnūs. Be to, dėl bičių korį primenančios tekstūros, šie grybai taip pat labai gražiai atrodo ir lėkštėje. Šie grybai turi toksinų, tačiau jie yra lengvai pašalinami maisto gamybos metu.
NYKŠČIAI
Jazzu restoranui reikia parduoti
Pilna šių grybų parduodama krepšiais pakelėse Varėnos rajone važiuojant į Druskininkus. Ne taip jau ir brangūs. Ne kartą esu pirkęs. Nuvirinus ir ištroškinus su saldžia grietinėle – tikrai kvapnu ir skanu. Prieskonių nepagailėti! Tinka ir su latvišku Juoduoju balzamu, ir su 3/9-is, ir net su Bechterovka… 🙂 Užgerti Porteriu. 🙂
prieš naujus rinkimus visokie “grybai“ dar pasirodys ne tik bobaūsiai… 🙂
Spardau aš šituos grybus pilnas sodas šimtus kainuojančius mėšlo gabalus
Koks žmogus tokie poelgiai
primena padangos gumą
nuomone, kliedesių portale jus sumaišėt trumų ir šių grybų kainą.
Aišku sumaišė, užtai aš juos ir spardau nes jis yra nuodingas ir nevalgoma gal ir ne numirsi bet tai kam valgyt guma
Ydomu butu kokia kaina siu grybu🤔
Jei ne grybai ir ne uogos mero komandos mergos būtų nuogis
kaip senos bobas subine..